Oui ou non ?

Flickan som hade blivit våldtagen har lärt sig något. Att ta hand om sig själv och inte alltid ställa upp på alla andra. Hon menade att det handlade om att inte alltid följa med en kompis ut på kvällen efter en lång dags arbete, då man egentligen var för trött. Att säga nej till en vän som vill ha lite sällskap är förstås svårare än att säga nej till några grabbar som vill ha sex, egentligen, men antagligen handlar det i grunden om samma sak. Att inte tycka att ens egna önskemål och känslor har betydelse.

Det kallar jag kvinnofälla, om något. ”Att vara till lags”-syndromet leder i förlängningen nästan alltid till att man gör våld på sig själv på ett eller annat sätt, om inte någon annan hinner före. Och då blir det en dyrköpt erfarenhet.

Så det är steg nummer ett…att lära sig att säga nej innan man har sagt ja för många gånger för att riktigt ha hunnit känna efter vad man själv egentligen vill.  Och människor i ens omgivning, vare sig det är våldtäktsmän eller ens närmaste chefer, är inte sena att utnyttja ens naiva tjänstvillighet. Jag tycker att det var strongt av den här unga tjejen på bara 19-20 år att inse det redan, i så unga år. Att man måste värna om sig själv i första hand, innan man kan ställa upp för andra. Men som sagt….en dyrköpt erfarenhet rikare.

Och så har jag blivit utmanad av Opassande att lista 8 saker som jag aldrig tänker ge en chans. Lite kul, med tanke på mitt tidigare inlägg här, men varför inte ? Jo, egentligen finns det en anledning att inte sätta upp en lista. När jag var yngre hade jag som min enda princip att aldrig ha några principer. Man har ju sånt sjå att dels komma ihåg vad man har bestämt sig för och sen om man väl har klart för sig vilka principer, kan det bli ganska tufft att följa dem, och om man inte följer dem kommer alltid någon annan människa att påpeka det. Nog så irriterande. Eller så kan man bli en rigid paragrafryttare på kuppen, en helylle renlevnadsmänniska som är så god så änglarna lipar åt en. Men jag kan ändå försöka. Om inte annat för att redovisa några saker som jag en gång bestämde mig för att aldrig göra, men som jag sen inte kunde hålla. Så håll till godo;-)

 • att aldrig äta på Mac Donalds (brutet löfte)
 • att aldrig dricka coca cola (brutet löfte)
 • att aldrig äta tigerräkor, för att man hugger ner mangroveskogar i Thailand för dess fiskes skull .Där man har huggit ner skogarna, drabbade tsunamin i ännu högre grad(brutet löfte)
 • att aldrig se på doku-såpor (brutet löfte)
 • att prata högt i min mobil på tunnelbanan om privata angelägenheter (det finns stor chans att jag klarar av det, fast bara nästan)
 • skratta åt humor som går ut på att förnedra andra (det går ganska lätt…tycker helt enkelt inte det är roligt)
 • Att aldrig mer gå upp i vikt så mycket att jag behöver gå ner lika mycket som förra gången. (Tyvärr, nästan där igen)
 • Att aldrig göra sådana här listor (brutet för länge sen ;-))

Ja, på ett ungefär så där…. Men det är ju ganska roligt, och listan ovan speglar ju i sig mitt ambivalenta sinnelag. Och att min tes om att inte ha principer, håller. Jag kan varken hålla på dem eller komma ihåg dem. Och dessutom…när jag väl har gått emot mina principer, som jag inte hade (;-)), så är det som själva f-n flyger i mig, och jag dricker t.ex mer coca cola än någon annan. Har jag väl börjat gå upp lite i vikt, äter jag som en häst, osv.

Och för övrigt: Det där med coca cola. Att ”om man lägger en tand i ett glas med coca cola, förvinner tanden efter ett tag”. Det är bara bluff ! Tidernas myt.

Min pappa, som ju är och har varit tandläkare i många år, tänkte att han skulle testa. Och efter sisådär 20-30 år låg tanden fortfarande kvar i skick som ny….Det berättade han först för några månader sen. Så, vad kan man lära av detta ? Jag vet inte. Ingen regel utan undantag, kanske. Eller att inget är så skadligt att det ”biter på en tand”.

😉

Annonser

1 kommentar

Filed under learning by doing

One response to “Oui ou non ?

 1. Ha ha världens bästa lista.. tycker du uppträder som en riktig mänska.
  Är det något som har kommit stadigare med åren så är det att jag har tappat alla principer över huvud taget. Ibland vet jag knappt vad som är upp och ner på mig själv, så det är lika bra att låta bli principer.
  Jag har nog aldrig tänkt så där väldigt uppstyltat om något på det viset. Jag sitter här och klurar på vad jag kan ha för ”liknande principer” men det står still i skallen. Säker finns det en del där, men klockan är väl ”gå och lägga sig dags” och skallen har nog redan gått och lagt sig.
  Men en kram kommer jag ihåg att stoppa in till dig.
  Ps jo, jag skulle ju aldrig gå upp i vikt mer, men struntar tydligen i det jag också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s